Aszófő múltja
Az 1211. évi tihanyi apátsági birtokösszesítés szerint Aszófő már
(villa Ozoufeuh) az apátság birtokát képezte.
Ebben az időben Aszófőt önállóan még nem, csak mint Kövesd (Kwesd)
falut és birtokot említették.
Ekkoriban „egy szőlőnek” azt a területet nevezték, amely mai értékre
átszámítva 8,6 hektoliter bor előállítására volt alkalmas.
A borászat közel 300 éves hagyomány családunkban


„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete. ” (Móz.I. 9, 20-21.)
Érdekes és megtisztelő az egybeesés, de borászatunk mégsem a bibliai történet szereplőjéről kapta a nevét, hanem üknagymamánk családi neve is Noé: a legrégebbi írásos dokumentumok alapján Noé Lujza és családja anno már 30 holdon gazdálkodott a közeli Zánkán.
A friss, új Noé Balaton márkanév mellett családi borászatunk termékeivel már jó pár évtizede Ódor Pince néven is találkozhatnak a balatoni borok szerelmesei.
Régi és új találkozása
Birtokközpontunk Aszófő szívében található. A borkészítés során az egyes szőlőfajtákra jellemző ízek, zamatok és aromaanyagok feltárása és megőrzése a célunk. Hiszünk abban, hogy a régi, évszázadok alatt felhalmozott tudás (úgy mint terméskorlátozás, és kizárólag kézi, válogatott szüret) és a modern, új reduktív erjesztési technológia együttes alkalmazása adja fogyasztóinknak a lehető legjobb minőséget.
Borászatunk igazi hagyományos családi vállalkozásként működik: az egész éves teendőkből minden családtagunk kiveszi a részét. Minden munkafolyamatot magunk végzünk, illetve ellenőrzünk. Édesanyám a laborhátteret biztosítja, a borok analitikájáért felel. Édesapám a 40 éves szőlészeti tapasztalatával azt garantálja, hogy a szőlő szép, érett és egészséges legyen. Jómagam pedig a Kertészeti Egyetem elvégzése után a borkészítési és értékesítési részt vállaltam magamra.

Dűlőink
A dűlőink dél felé lejtő, a Balaton partvonalát 2-3 km szélességben követő területeken helyezkednek el. Az összes szőlőterületünkről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra, így az éves szőlőmunka során is hatalmas felüdülés az elénk táruló látvány.
Vörös-mál
Permi (perm: 300 millió évvel ezelőtti földtörténeti kor) vöröshomokkőben gazdag. Színét a benne található hematit ásványnak köszönheti. Mál jelzővel csak a legmelegebb, legjobb dűlőket jelezték anno.
Öreg-hegy
A nagyobb tavakban, ahol a vízmozgás csökkenése miatt leülepszenek a közeli szárazföldről behordott ásványok, meszes márga keletkezik. A termőréteg itt a legvékonyabb.
Kispécselyi-dűlő
A legkülönlegesebb mikroklímájú terület. Gazdag, agyagbemosódásos porhanyós talaj, kovás mészkővel, lösszel és tufával. Itt mindig nagyon vitális a szőlő. Ez a terület gyakran aszúsodik: a muskotályunknak ideális.