Aszófő múltja

Az 1211. évi tihanyi apátsági birtokösszesítés szerint Aszófő már

(villa Ozoufeuh) az  apátság birtokát képezte.

 

Ebben az időben Aszófőt önállóan még nem, csak mint Kövesd (Kwesd)

falut és birtokot említették.

 

Ekkoriban „egy szőlőnek” azt a területet nevezték, amely mai értékre

átszámítva 8,6 hektoliter bor előállítására volt alkalmas.

 

Történetünk

A borászat közel 300 éves hagyomány családunkban

A Balatontól alig egy ugrásra  – a Balatonfüred-Csopaki borvidék részeként -, a balatonfüredi és aszófői dűlőinkben telepített 6 hektáros szőlőterületeink alkotják a Noé Balaton néven útjára indított borászatunk alapjait. A márkanév ugyan friss, de borászattal a családunk közel 300 éve foglalkozik: apai ágon az eredeti állapotában fennmaradt pincénk a Tihanyi Bencés Apátság dézsmapincéje volt.; 1740-től már hordták bele a kilencedet a papoknak.

 

Bortermeléssel már a bibliai időkben is foglalkoztak: a hagyomány Noénak tulajdonítja a szőlőművelést; egyes teológusok szerint nevének jelentése – nyugalom, vígasztal – is a bor kellemes tulajdonságaira  utal. A Szentírásban bortermesztésről első ízben a Teremtés könyvében esik szó:

„Noé pedig földművelő kezde lenni, és szőlőt ültete. ” (Móz.I. 9, 20-21.)

Érdekes és megtisztelő az egybeesés, de borászatunk mégsem a bibliai történet szereplőjéről kapta a nevét, hanem  üknagymamánk családi neve is Noé: a  legrégebbi írásos dokumentumok alapján Noé Lujza és családja anno már 30 holdon gazdálkodott a közeli Zánkán.
A friss, új Noé Balaton márkanév mellett családi borászatunk termékeivel már  jó pár évtizede Ódor Pince néven is találkozhatnak a balatoni borok szerelmesei.

Borászatunk

Régi és új találkozása

Birtokközpontunk Aszófő szívében található. A borkészítés során az egyes szőlőfajtákra jellemző ízek, zamatok és aromaanyagok feltárása és megőrzése a célunk. Hiszünk abban, hogy a régi, évszázadok alatt felhalmozott tudás (úgy mint terméskorlátozás, és kizárólag kézi, válogatott szüret) és a modern, új  reduktív erjesztési technológia  együttes alkalmazása adja  fogyasztóinknak a lehető legjobb minőséget.

Borászatunk igazi hagyományos családi vállalkozásként működik: az egész éves teendőkből  minden családtagunk kiveszi a részét. Minden munkafolyamatot magunk végzünk, illetve ellenőrzünk. Édesanyám a laborhátteret biztosítja, a borok analitikájáért felel. Édesapám a 40 éves szőlészeti tapasztalatával azt garantálja, hogy a szőlő szép, érett és egészséges legyen. Jómagam pedig a Kertészeti Egyetem elvégzése után a borkészítési és értékesítési részt vállaltam magamra.

borász

Dűlőink

A dűlőink dél felé lejtő, a Balaton partvonalát 2-3 km szélességben követő területeken helyezkednek el. Az összes szőlőterületünkről csodálatos panoráma nyílik a Balatonra, így az éves szőlőmunka során is hatalmas felüdülés az elénk táruló látvány.

Vörös-mál

Permi (perm: 300 millió évvel ezelőtti földtörténeti kor) vöröshomokkőben gazdag. Színét a benne található hematit ásványnak köszönheti.  Mál jelzővel csak a legmelegebb, legjobb dűlőket jelezték anno.

Öreg-hegy

A nagyobb tavakban, ahol a vízmozgás csökkenése miatt leülepszenek a közeli szárazföldről behordott ásványok, meszes márga keletkezik. A termőréteg itt a legvékonyabb. 

Kispécselyi-dűlő

A legkülönlegesebb mikroklímájú terület. Gazdag, agyagbemosódásos porhanyós talaj, kovás mészkővel, lösszel és tufával. Itt mindig nagyon vitális a szőlő. Ez a terület gyakran aszúsodik:  a muskotályunknak ideális.